Voordelen Yin Yoga

Voordelen yin yoga

Yin yoga lijkt misschien een vrij saaie vorm van yoga (je ligt minutenlang in één houding), maar wat is het fijn. In deze wereld van haast en to-do lists creëert het een absolute oase van rust. 

Yin Yoga heeft veel te bieden.


Ervaar tijd en ruimte om te voelen én … het ervaren van een diepe ontspanning

Bij Yin Yoga hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. En juist door dat niets doen, gebeurt er heel wat. Tijdens de houding maak je geen gebruik van je spieren, maar laat je de zwaartekracht het werk doen. Hoe meer je jouw spieren ontspant hoe dieper je in de houding zal komen. Het is werkelijk fascinerend en een mooi inzicht dat je niet altijd wat hoeft te doen om wat te bereiken.


Ontwikkel een soepel bindweefsel

Bindweefsel verbindt de huid met eronder gelegen spieren, hecht de spieren aan de pezen, bedekt de bloedvaten en omhult onze organen. Het bindweefsel heeft dus een verbindende en verzorgende functie in het lichaam.

Bindweefselvlies krimpt echter als het voor lange tijd niet wordt aangesproken. Het vlies wordt strak en zet het gewricht vast. Dit is uiteraard vrij extreem en zo een vaart loopt het niet maar het toont het belang aan om naast de spieren ook aan het bindweefsel te werken. Het bindweefsel houdt ons stevig én soepel. Genoeg redenen om er de nodige aandacht aan te geven.

Om soepel te blijven is het belangrijk dat het bindweefsel vochtig blijft. Door stretching of compressie blijft het bindweefsel gehydrateerd en komt er soepelheid in het aangesproken gebied. Het is daarom dat je, als je uit de houding komt, je letterlijk iets kan voelen stromen in je lichaam.

In tegenstelling tot spieren die makkelijk rekbaar zijn, is bindweefsel heel stug. Het duurt even voordat er beweging in komt. Dit is de reden waarom je in Yin Yoga langer in een houding verblijft: om het bindweefsel aan te spreken moet je er een langere stretch of compressie op uitoefenen.


Balans in Yin en Yang

Stress en spanning hoeven niet altijd erg te zijn. Een beetje actie is prima, als er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenover staan. Yin Yoga zorgt voor deze balans omdat de houdingen in het teken staan van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen.


Dichter bij jezelf komen

Door het beoefenen van yoga leer je bewust om te gaan met jezelf en je omgeving. Tijdens het uitoefenen van yoga ervaar en herken je bepaalde gevoelens,  spanning of ontspanning. Yin Yoga biedt je de ruimte en de tijd om dit te voelen. In de rust en stilte van een houding kunnen bepaalde patronen duidelijk worden: Zoek je je grenzen op? Heb je steeds de neiging over je eigen grens te gaan? Kan je luisteren naar je lichaam? Of vind je het net lastig om een uitdagende houding vol te houden? Misschien kom je tot de vaststelling dat je het moeilijk vindt om even niéts te doen of niét met iets bezig te zijn. Deze constataties kan je meenemen in je dagelijkse leven en bepaalde patronen kunnen hierdoor bijgestuurd worden.


Mindful

Yin Yoga en mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De basisprincipes van mindfulness lopen als een rode draad door de houdingen. Je oefent in het niet oordelen, je leer om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachten die voorbij komen. Natuurlijk zijn er (eerst) talloze gedachten maar dat is oké. Tijdens je practice maakt je ademhaling en het aanwezig zijn in de houding je rustiger.


Accepteren

Ik vind misschien wel het allermooiste aan Yin Yoga dat je tijdens de houdingen leert jezelf te accepteren. Bij Yin Yoga ligt de nadruk op de eigenheid van je lichaam. Dat betekent dat het niet van belang is hoe jouw houding eruit ziet. Van belang is dat ze werkt voor jou en jij de beste stimulatie krijgt in het aandachtsgebied dat je wilt bereiken. Elk lichaam, elk skelet is verschillend, heeft eigen mogelijkheden en eigen beperkingen. Je hoeft je niet druk te maken dat je minder diep in de houding zit dan je buurvrouw. Tijdens je practice ben je helemaal op jezelf gericht en zit je zalig in je eigen coconnetje. Er is geen ambitie. Je lichaam is goed zoals het nu is, je ademhaling is goed zoals het nu is, jij bent gewoon helemaal goed zoals je nu bent.

 


Yang gaat over het veranderen van de wereld; Yin accepteert de wereld zoals hij is. Geen van beide is beter dan de andere. Beide zijn noodzakelijk. Beide kwaliteiten verdienen evenveel aandacht. 

 Het loslaten van naar iets te streven en iets te willen veranderen omdat het nog niet goed (genoeg) is, kan heel bevrijdend werken.

Acceptatie: dat is de essentie van Yin


BOEK JE YIN YOGA LES 

+32 473 23 01 98
info@zininbalans.be